keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Vinttiin valmista pintaa


Kellarin kattoihin naulattiin valkovahattua kuusipaneelia. Kaduin materiaalivalintaa heti kun ensimmäiset paneelit oli saatu kattoon. Ulkonäössä se voittaa niukasti halvan MDF-paneelin, mutta esimerkiksi uudelleenaalaus ei taida vahatulla paneelilla tulla kyseeseen (?).

Vintissä ajattelin panostaa hieman enemmän ja löysin aivan upean paneelin. Kyseessä on Lopen Rakennuspuun Lopella Karhe -paneeli. Paneeli on sahapintainen ja suoraponttinen. Pontti on lähes olematon, joten paneelia voisi helposti erehtyä luulemaan maalatuksi sahapintaiseksi raakalaudaksi. Puutavara paneeleissa on aivan uskomattoman hyvää ja suoraa. Panelointi sujui nopeasti ja pidän lopputulosta varsin onnistuneena.


 Lattialämmitys saatiin myös asennettua, joten lattioista puuttuu enää vain pintamateriaali. Jakotukki ja IV-nousut jäävät yläeteiseen tulevan komeron sisään/taakse piiloon


Yläetesen katto piti ensin jättää alkuperäiselle paneelille ja vain maalata. Onneksi päädyin kuitenkin repimään katon auki. Tällä osin ei löytynyt lainkaan tuuletusrakoa. Katto lienee kasattu vasta lasivillan keksimisen jälkeen. Lahoa ei löytynyt, märkää villaa ja mustunutta puutavaraa kylläkin. Villat ja tervapahvit pois ja takaisin kasaan kuten muutkin katot. Huovan alla raakalauta samoin kuin kattotuolit olivat onneksi vielä kovia ja tiiviitä. Kosteusrasitus 3 lapsen perheellä lienee aika paljon suurempi kuin kahdella vanhuksella, joten vaurio on syntynyt vata aivan viime aikoina.

Luit oikein, kolmas muksu syntyi toukokuussa.

Yläeteisen vanha kaideratkaisu oli ihan siisti, muttei täyttänyt lasten terveelliselle ja turvalliselle asumiselle määrittelemiämme normeja. Ja vielä vähemmän rakentamismääräyksissä esiteltyjä vaatimuksia. Ne siis purettiin pois. Pitänee jossain kohtaa rakentaa tilalle uudet kaiteet.


Vintin portaat tullaan vain hiomaan ja maalaamaan. Ehkäpä vähän paklaan isompia koloja.


Yläeteisen ja portaikon seinät maalattiin hieman kellertävään taittavalla valkoisella. Maalausta jatketaan ensimmäisessä kerroksessa kunhan sen aika koittaa.


Kattoon jätetut parrut koteloitiin alta ja sivuilta Osmolla (sävynä pähkinä) vahatuilla höylätyillä lankuilla. Parrujen päälle tulee piiloon loisteputkivalaisimet, jolloin valaistus saadaan epäsuoraksi kattopinnan kautta.







Lastenhuoneen ja yläeteisen puolella harjoittelin rappausta. Jälki oli ihan ok. Ei täydellinen, mutta itse tehdyn näköinen. Tyyliin sopivat, siis.




lauantai 24. huhtikuuta 2010

Vintin eristys - osa 2

Koko talvi on oikeastaan  mennyt vinttihommissa. Motivaatiota on koeteltu kovasti ja asia on ratkaistu perinteisesti laiskottelemalla aina jos hommat eivät maistu.

Kattotuolien alapintaan naulattiin 50 mm "korotuspala", jonka johdosta saatiin aikaan "taloudellisesti tarkoituksenmukainen" eristekerroksen paksuus vinoilla osuuksilla.

Halusin kattoon mahdollisimman paljon korkeutta, joten vaakasuoraa osaa nostettiin vajaa metrin olevien palkkien yläpuolelle. Lämpöeristys tehtiin uretaanilevyllä, jonka päälle yläkolmioon jäi vielä riittävä tila tuuletuksen järjestymiselle. Talon molempiin päihin tein kaksi 20 x 20 cm tuuletusaukkoa. Pitäisi riittää hyvin. 


Vintti-Iitan alle liimasin ja ruuvasin vielä kerroksen Sauna-Satua. Ympäripontattuna tämä on kiitollista asentaa. Ulkoseiniin (ja osaan sisäseiniäkin) laitoin SPU:n Anselmia. Kaikkiaan SPU:n tuotteet ovat mukavia ja nopeita asentaa. Älyttömän hintaisiahan nuo ovat, mutta jos pitäisi tehdä uudelleen niin samoilla materiaaleilla mentäisiin.

Makuhuoneen vessan puoleiselle seinälle jätettiin syvennys. Tähän voi tehdä vaikkapa pienen työhuoneen tai varastokopin. Myös pieni keittokomero tähän olisi mahdollista järjestää, jos joskus sellaiselle tarvetta tulee.


Näkymä vanhempien makuuhuoneesta olohuoneen suuntaan. Aukkoon hommataan pariovet.